Vårvinterfest

16 februari, 2019

Smålands Gille i Nyköping bjuder in till vårvinterfest i
NK-villan lördagen den 2 mars 2019 kl 18.00

Vi avnjuter NK-villans buffé med bl.a. kyckling, lax och rostbiff samt allehanda goda tillbehör. Som dessert blir det traditionsenligt ostkaka med sylt och grädde samt kaffe.

Lättöl/bordsvatten ingår i priset. Vill ni ta med något annat att dricka går det bra!

Efter middagen berättar historikern Alexander Steinvall och museumutställaren Mark Rohde om Nils Dacke och Dackeupproret. Hur var det för folket som levde i Småland under dessa oroliga tider? Varför tog smålänningarna upp kampen för ”det som var gammalt och fornt”? Alexander och Mark kommer att visa upp arkeologiska fynd bl.a. från Virserum. De har också arbetat med en utställning om Dackefejden och har med sig föremål från denna. Missa inte chansen att få hålla i en kanonkula från ett av de blodigaste slagen under Dackeupproret.

 

Priset för kvällen är 300 kr per person som betalas vid ankomsten till festen! (Vi har Swish). För Dig som inte är medlem blir priset 350 kr per person.

Kom ihåg att ta med 20-kronorssedlar till vårt traditionella lotteri! Du får gärna ta med en vinst.

Anmälan senast den 23 februari till:
Ulla Josefsson tfn 070-648 01 60
Margaretha Josefsson tfn 070-510 19 41
OBS! Anmälan är bindande!

Välkomna!

Adventskaffe

12 december, 2018

Söndagen den 9 december var det dags för det årliga adventskaffet i Smålands gille i Nyköping. Drygt ett trettiotal medlemmar samlades och njöt av kaffe med hembakat bröd. Stort tack till festkommittén som både hade bakat och ordnat denna trevliga samvaro.

 

Kultureftermiddag 2018

31 oktober, 2018

Söndagen den 28 okt. var det ett antal smålänningar, som samlades för att lyssna på Göran Forsmark som berättade om Albert Engström. Vi fick lära känna  Albert Engström från sin barndom upp i vuxen ålder, på ett mycket trevligt sätt.

Göran varvade det hela med sång och musik, där alla som ville fick deltaga. Glädjen i lokalen steg och det hela avslutades med att alla sjöng Smålandssången tillsammans.

De duktiga spelmännen var  Nils-Åke Wallén, Rune Hertz och Bo Pettersson.

Förtäringen var som vanligt uppskattad, med hembakat bröd och kaffe.

Höstutflykt 2018

11 oktober, 2018

Lördagen den 6 oktober gjorde Smålands gille en höstutflykt till Kronhjortsgården i Östergötland. Ett 20-tal medlemmar deltog och färden gick via Ängby gård utanför Björkvik där vi fikade och hade möjlighet att köpa ullhantverk och tovad konst. Vi fortsatte sedan på vackra vägar, i ett Sörmland klätt i höstfärger, till Kronhjortsgården. Roland och Karin Byfalk, som för övrigt är medlemmar i Smålands gille i Norrköping, tog emot oss. Vi gick en tipspromenad i vacker natur med frågor om både träd, växter och djur. Tillbaka på gården åt vi en värmande soppa samt äppelkaka med glass och som avslutning fick vi njuta av skön körsång av gäster från Norrköping.

Vy från tipspromenaden

Sjö vid Kronhjortsgården

Kluriga frågor

Tovad traktor från Ängby gård!!!

Årsmöte 2018

5 mars, 2018

Årsmöte i Smålands Gille i Nyköping, hölls söndagen den 8 april kl 15.00. Ett trettiotal medlemmar deltog i mötet. Två nya styrelsemedlemmar valdes samt ett omval.  Tidigare ordf. Göran Kennmark och ledamot Rolf Svensson avgick och avtackades för sitt arbete i styrelsen. Kontaktuppgifter och funktioner i den nya styrelsen kommer att presenteras under fliken Styrelse så snart konstituerande möte har hållits.

Årsmötet avslutades med kaffe och god hembakad semla samt en trevlig samvaro. Stort tack till festkommittén som hade ordnat allt på ett utmärkt sätt.

Styrelsen: Sittande från vänster Ann-Margreth Jönsson och Barbro Nord. Stående Kersti Carlberg, Anders Blomqvist och Ulla Josefsson. Sören Lindgren saknas på bilden.

 

Festkommittén: Sittande från vänster Ann-Margreth Jönsson och Margaretha Josefsson. Stående Ulla Josefsson och Marianne Nordstrand.

Valberedningen: Från vänster Annika Lindgren, Yvonne Söderqvist och Hjördis Nettelbladt.

De avgående styrelseledamöterna avtackades med var sin vacker tulpanbukett.

Vårvinterfest den 3 mars 2018

4 februari, 2018

Lördagen den 3 mars träffades medlemmar i Smålands gille för den årliga vårvinterfesten i NK-villan, Nyköping. Ett drygt 50-tal personer deltog, där ordföranden Göran Kennmark också kunde hälsa några nya medlemmar särskilt välkomna. Smålands Gille i Norrköping representerades också av några deltagare.

Under kvällen avnjöts en grekisk buffé med allehanda läckerheter och som avslutning blev det traditionsenligt småländsk ostkaka med tillbehör samt kaffe.

Vi fick också lyssna till ett intressant föredrag av Roland Sahl som handlade om ”Sjukhus/Sjukvård/Sjukhus-journaler förr”. Roland kom som läkare till Nyköpings lasarett 1976 och blev senare chef för öron/näsa/hals-kliniken fram till sin pension.

Foto: Jonas Björnstam/SN

Roland har ett mycket stort musikintresse och han ackompanjerade de småländska sångerna under kvällen.

Lottförsäljning stod också på programmet och som vanligt hade medlemmarna bidragit till ett digert vinstbord.

Kvällen avslutades med sången ”Pojkarna i Småland” och det var väl lite si och så med sjungandet. Därför får ”pojkarna” i uppdrag att till nästa vårvinterfest öva på refrängen som lyder:

”Ja, det var pojkarna från Småland som med trallande och tjon
drogo fram med doft av ”Ljunglöfs” mycket mer än av pion”

Avslutningsvis kan vi summera kvällen som mycket lyckad med mat och prat med både nya och gamla kontakter.

Adventskaffe

6 december, 2017

Lördagen 2 december samlades ett 30-tal medlemmar för att avnjuta adventskaffe med dopp  i samlingslokalen Folkungavägen 3A i Nyköping. Av dessa var fyra nya medlemmar för året som var där för första gången.

Festkommittén hade som vanligt gjort ett fint jobb med att ordna träffen och bakat gott bröd till kaffet. Överblivet kaffebröd såldes ut varvid ordföranden såg till att förse sig.

Det blev en trevlig samvaro under några timmar.

Ordföranden tackade festkommittén  för att de hade ordnat med adventskaffet och hoppades på ett stort deltagande på den kommande vinterfesten.

 

Kulturträff om Pelle Näver

30 oktober, 2017

Söndagen den 29 oktober bjöd Göran Forsmark, Lennart Andersson och Rune Hertz på en kulturträff under rubriken Välkommen till Pelle Nävers värld – ett program om poeten och naturfilosofen Josef Högstedt.

Pelle Näver bodde under större delen av sitt liv i Stenberga strax utanför Vetlanda på torpet Alphyddan, eller som det kom att kallas Näverlunda. Han hade från början avsikt att följa faderns fotspår och bli militär och tog i tjugoårsåldern värvning. Han tvingades dock snart att lämna det militära på grund av sjukdom. Under sin sjukdomstid fick han mycket tid över till att skriva och snart var han poet på heltid. Han flyttade tillbaka till faderns torp och 1945 flyttade han dit sin diktarstuga Vättehult, belägen några hundra meter från Alphyddan.

Sin första dikt publicerade han i Östgöta Correspondenten 1920, och 1923 utkom hans första diktsamling. Pelle Näver hade varit huvudpersonen i en tidningsnovell han tidigare skrivit och då han 1934 blev erbjuden att medverka i tidningen med en dikt i veckan valde han det namnet som sin signatur och under det namnet fick han sitt stora genombrott. Hans dikter publicerades i dagstidningar och fick stor spridning i landet.

Pelle Näver skrev ett stort antal dikter och gav ut 21 diktböcker. Göran Forsmark framförde ett axplock bl.a. Hushållerskans klagan, Gubbaknarr, Löpsedeln, Bensinhysteri m.fl. En del av dikterna är tonsatta av Björn Pettersson och flera av dem som Hjärtats vilda rosor, Min kära och Romans framfördes till dragspels- och gitarrackompanjemang av Göran, Lennart och Rune .

Pelle Näver föddes 1897 och dog 1986 vid 89 års ålder.

Drygt ett 20-tal medlemmar från Smålands Gille lyssnade på diktläsning, sång och musik samt njöt av kaffe med gott hembakat bröd som festkommittén hade ordnat.

Höstfest i Norrköping

29 oktober, 2017

Lördagen 28 oktober 2017 hade 5 medlemmar från Smålands Gille i Nyköping hörsammat inbjudan till Höstfest hos Smålands Gille i Norrköping.

Vi hade en mycket fin  kväll med god buffé och trevlig samvaro.

Vi fick lyssna till ett intressant föredrag om Tågolyckan vid Getå 1918 där föreläsaren Micke Andersson på ett kunnigt och fängslande sätt berättade om den tragiska olyckan där 45 människor omkom.

Allsång till musik samt dans förekom där vi tog tillfället i akt att ta en svängom.

Vid lotteriet var det en av oss (Sven Olof Jönsson) som kammade hem en vinst.

Vår ordf. Göran Kennmark överlämnade en blomsterbukett och tackade för inbjudan och allt som serverats oss.

Göran passade också på att nämna att en inbjudan till Smålands Gilles i Nyköping vinterfest 3 mars 2018 kommer att skickas till Smålands Gille i Norrköping.

Höstutflykt 2017

26 september, 2017

Den 13 september gjorde 18 personer i Smålands Gille i Nyköping en resa till Huskvarna för att få en guidad visning av Fabriksmuséet.

En duktig guide informerade om hur Husqvarna Vapenfabrik startade som ett gevärsfaktori 1689 och som sedan utvecklades till tillverkning av bl.a. symaskiner, motorcyklar, cyklar, vitvaror, motorsågar och gräsklippare.

Fabriken ägdes av Elektrolux 1978 – 2006 då fabriken avknoppades och blev ett eget bolag. Numera tillverkas bara motorsågar och vissa modeller av gräsklippare i Husqvarna. Allt annat tillverkas nu bl.a i utlandet men fortfarande under namnet Husqvarna.

Efter en god lunch där många lät sig väl smaka av stuvad potatis och småländska isterband (vad annars?) gavs tillfälle att besöka Smedbyn med många hantverkare. Under hemresan fanns också tillfälle att besöka Rudenstams Gårdsbutik & Café. Vi påmindes också om vilket vackert landskap vi kommer ifrån. Intet öga var torrt.