Adventskaffe

9 december, 2019

SÖNDAG den 8 december bjöd Smålands Gille i Nyköping in till sedvanligt adventskaffe. Ett 25-tal medlemmar samlades till dukade kaffebord med hembakat bröd!Höstutflykt 2019

15 oktober, 2019

Den planerade höstutflykten blev tyvärr inställd p.g.a. för få anmälningar.

Årsmöte

28 april, 2019

Årsmöte i Smålands Gille i Nyköping hölls den 7 april 2019. Ett 30-tal medlemmar deltog i mötet och traditionsenligt bjöd festkommittén på hembakade semlor och kaffe.

Den nya styrelsen är Ann-Margreth Jönsson, Rolf Svensson,
Anders Blomqvist, Göran Kennmark, ordf. och Barbro Nord

Vårvinterfest

4 mars, 2019
Nils Dacke

Lördagen den 2 mars samlades ett 50-tal smålänningar på NK-villan, för den årliga vårvinterfesten. Förtäringen var ”Villans buffé”, ostkaka och kaffe som smakade mycket bra.

Höjdpunkten var dock föreläsarna, historikern Alexander Steinvall och museumutställaren Mark Rodhe, som berättade om Nils Dacke och Dackeupproret. Dacke samlade smålänningarna till strid för att Gustav Vasa krävde skatter, som bara blev fler och fler, samtidigt som familjerna svalt ihjäl då de inte hade mat för dagen. Dacke och hans män klarade av flera slag mot danskarna, tyskarna och Gustav Vasa, innan han slutligen blev skjuten i båda benen. Hur hade Sverige/Småland sett ut idag om Nils Dacke hade segrat?

Kvällen avslutades i vanlig ordning med lotteri där vinnarna kunde välja sina vinster från ett imponerande vinstbord.

Adventskaffe

12 december, 2018

Söndagen den 9 december var det dags för det årliga adventskaffet i Smålands gille i Nyköping. Drygt ett trettiotal medlemmar samlades och njöt av kaffe med hembakat bröd. Stort tack till festkommittén som både hade bakat och ordnat denna trevliga samvaro.

 

Kultureftermiddag 2018

31 oktober, 2018

Söndagen den 28 okt. var det ett antal smålänningar, som samlades för att lyssna på Göran Forsmark som berättade om Albert Engström. Vi fick lära känna  Albert Engström från sin barndom upp i vuxen ålder, på ett mycket trevligt sätt.

Göran varvade det hela med sång och musik, där alla som ville fick deltaga. Glädjen i lokalen steg och det hela avslutades med att alla sjöng Smålandssången tillsammans.

De duktiga spelmännen var  Nils-Åke Wallén, Rune Hertz och Bo Pettersson.

Förtäringen var som vanligt uppskattad, med hembakat bröd och kaffe.

Höstutflykt 2018

11 oktober, 2018

Lördagen den 6 oktober gjorde Smålands gille en höstutflykt till Kronhjortsgården i Östergötland. Ett 20-tal medlemmar deltog och färden gick via Ängby gård utanför Björkvik där vi fikade och hade möjlighet att köpa ullhantverk och tovad konst. Vi fortsatte sedan på vackra vägar, i ett Sörmland klätt i höstfärger, till Kronhjortsgården. Roland och Karin Byfalk, som för övrigt är medlemmar i Smålands gille i Norrköping, tog emot oss. Vi gick en tipspromenad i vacker natur med frågor om både träd, växter och djur. Tillbaka på gården åt vi en värmande soppa samt äppelkaka med glass och som avslutning fick vi njuta av skön körsång av gäster från Norrköping.

Vy från tipspromenaden

Sjö vid Kronhjortsgården

Kluriga frågor

Tovad traktor från Ängby gård!!!

Årsmöte 2018

5 mars, 2018

Årsmöte i Smålands Gille i Nyköping, hölls söndagen den 8 april kl 15.00. Ett trettiotal medlemmar deltog i mötet. Två nya styrelsemedlemmar valdes samt ett omval.  Tidigare ordf. Göran Kennmark och ledamot Rolf Svensson avgick och avtackades för sitt arbete i styrelsen. Kontaktuppgifter och funktioner i den nya styrelsen kommer att presenteras under fliken Styrelse så snart konstituerande möte har hållits.

Årsmötet avslutades med kaffe och god hembakad semla samt en trevlig samvaro. Stort tack till festkommittén som hade ordnat allt på ett utmärkt sätt.

Styrelsen: Sittande från vänster Ann-Margreth Jönsson och Barbro Nord. Stående Kersti Carlberg, Anders Blomqvist och Ulla Josefsson. Sören Lindgren saknas på bilden.

 

Festkommittén: Sittande från vänster Ann-Margreth Jönsson och Margaretha Josefsson. Stående Ulla Josefsson och Marianne Nordstrand.

Valberedningen: Från vänster Annika Lindgren, Yvonne Söderqvist och Hjördis Nettelbladt.

De avgående styrelseledamöterna avtackades med var sin vacker tulpanbukett.

Vårvinterfest den 3 mars 2018

4 februari, 2018

Lördagen den 3 mars träffades medlemmar i Smålands gille för den årliga vårvinterfesten i NK-villan, Nyköping. Ett drygt 50-tal personer deltog, där ordföranden Göran Kennmark också kunde hälsa några nya medlemmar särskilt välkomna. Smålands Gille i Norrköping representerades också av några deltagare.

Under kvällen avnjöts en grekisk buffé med allehanda läckerheter och som avslutning blev det traditionsenligt småländsk ostkaka med tillbehör samt kaffe.

Vi fick också lyssna till ett intressant föredrag av Roland Sahl som handlade om ”Sjukhus/Sjukvård/Sjukhus-journaler förr”. Roland kom som läkare till Nyköpings lasarett 1976 och blev senare chef för öron/näsa/hals-kliniken fram till sin pension.

Foto: Jonas Björnstam/SN

Roland har ett mycket stort musikintresse och han ackompanjerade de småländska sångerna under kvällen.

Lottförsäljning stod också på programmet och som vanligt hade medlemmarna bidragit till ett digert vinstbord.

Kvällen avslutades med sången ”Pojkarna i Småland” och det var väl lite si och så med sjungandet. Därför får ”pojkarna” i uppdrag att till nästa vårvinterfest öva på refrängen som lyder:

”Ja, det var pojkarna från Småland som med trallande och tjon
drogo fram med doft av ”Ljunglöfs” mycket mer än av pion”

Avslutningsvis kan vi summera kvällen som mycket lyckad med mat och prat med både nya och gamla kontakter.

Adventskaffe

6 december, 2017

Lördagen 2 december samlades ett 30-tal medlemmar för att avnjuta adventskaffe med dopp  i samlingslokalen Folkungavägen 3A i Nyköping. Av dessa var fyra nya medlemmar för året som var där för första gången.

Festkommittén hade som vanligt gjort ett fint jobb med att ordna träffen och bakat gott bröd till kaffet. Överblivet kaffebröd såldes ut varvid ordföranden såg till att förse sig.

Det blev en trevlig samvaro under några timmar.

Ordföranden tackade festkommittén  för att de hade ordnat med adventskaffet och hoppades på ett stort deltagande på den kommande vinterfesten.