Vi var ett antal smålänningar som mötte upp på museet och fick en intressant guidad tur på NK:s möbelutställning.
NK etablerade sina verkstäder i Nyköping redan 1904 och startade möbeltillverkning som pågick under sju decennier. Det blev en produktion som har spelat en viktig roll i svensk designhistoria.
NK-verkstaden var tidig med stämpelklocka, vilken inte användes så länge eftersom det bara fanns en stämpelklocka och uret endast var försett 100 anställningsnummer.
Möblerna blev kända över hela världen. De tillverkade inredningar till passagerarfartygen som gick över de stora haven, till FN-huset och de byggde även segelbåtar. 1916 startades en lärlingsutbildning för att behålla yrkesskickligheten hos snickarna. Möblerna var gediget byggda och designade, de var med på världsutställningen i Paris 1937.
Både kvinnor och män arbetade i fabriken och man startade därför 1946 en lekskola för de anställdas barn.
Så småningom var man dock tvungen att byta ut det gedigna hantverket för att överleva. Maskinerna blev fler och fler. NK-verkstäderna började, tom före IKEA, med att kunderna själva monterade sina möbler.
Den 15 maj 1973 blev den sista arbetsdagen, verkstäderna lades ner efter nästan 70 år.
Det gedigna hantverket blev för dyrt, tiderna hade förändrats och lönsamheten för produkterna hade försämrats, serietillverkningen började blomstra.
Lämna ett svar