• Årsmöte 2024

    Den 7 mars hölls årsmöte på Nyköpings Järnvägscafé vid Centralstationen.

    Efter årsmötesförhandlingarna bjöds det på Kaffe, eftersom dagen inföll på ”fössta tossdan i mass” så blev det ”massipantåta”, som smakade utmärkt.

  • Vårvinterfest

    Den 10/2 2024 hade ett antal gillesmedlemmar från Nyköping och Norrköpings gille samlats på NK-villan. Det blev en gemytlig samvaro.

    Maten bestod av ”Villans Buffè”, som vanligt mycket god och som avslutning den traditionella ostkakan från Vrigsta ostkakebageri.

    Underhållningen stod VoiceMail för, som verkligen var duktiga. Sången var à capella fyrstämmigt. Vi fick höra sånger, som de flesta av oss kände igen med både amerikansk och svensk anknytning. Avslutningen med ”Flickorna i Småland” blev mycket alla uppskattad.

  • Smålands gille besökte Länsmuseet den 29/11 2023

    Vi var ett antal smålänningar som mötte upp på museet och fick en intressant guidad tur på NK:s möbelutställning. 

    NK etablerade sina verkstäder i Nyköping redan 1904 och startade möbeltillverkning som pågick under sju decennier. Det blev en produktion som har spelat en viktig roll i svensk designhistoria. 

    NK-verkstaden var tidig med stämpelklocka, vilken inte användes så länge eftersom det bara fanns en stämpelklocka och uret endast var försett 100 anställningsnummer.

    Möblerna blev kända över hela världen. De tillverkade inredningar till passagerarfartygen som gick över de stora haven, till FN-huset och de byggde även segelbåtar. 1916 startades en lärlingsutbildning för att behålla yrkesskickligheten hos snickarna. Möblerna var gediget byggda och designade, de var med på världsutställningen i Paris 1937. 

    Både kvinnor och män arbetade i fabriken och man startade därför 1946 en lekskola för de anställdas barn.

    Så småningom var man dock tvungen att byta ut det gedigna hantverket för att överleva. Maskinerna blev fler och fler. NK-verkstäderna började, tom före IKEA, med att kunderna själva monterade sina möbler.

    Den 15 maj 1973 blev den sista arbetsdagen, verkstäderna lades ner efter nästan 70 år. 

    Det gedigna hantverket blev för dyrt, tiderna hade förändrats och lönsamheten för produkterna hade försämrats, serietillverkningen började blomstra.

  • Höstutflykt 2023

    Vi var ett 20-tal smålänningar som gick på bussen för att resa till Gripsholms slott och Strängnäs den 15/9.

    Vi fick en mycket intressant guidning av slottet vilket inspirerade många av oss att återkomma till slottet.

    Resan fortsatte sedan till Stallarholmen och Värdshuset Gripen där vi åt lunch innan vi fortsatte till Strängnäs domkyrka, för ytterligare en mycket intressant guidning.

    Dagen avslutades med kaffe på Grassagården innan bussen vände hemåt igen.

  • Adventskaffe

    Tredje söndagen i advent den 11 december träffades medlemmar i Smålands gille traditionsenligt till adventskaffe. Vi avnjöt goda saffransbullar och hembakade kakor. Julmusik ljöd i bakgrunden och vi sjöng också julsånger som väckte minnen från barndomen.

  • Höstutflykt 2022

    Smålands Gilles höstutflykt den 7 oktober 2022 gick till Marmorbruksmuséet i Kolmården för vidare färd till Mauritzbergs slott på Vikbolandet. 25 medlemmar följde med på resan i bokad buss. Första stoppet var vid Stavsjö Värdshus för förmiddagskaffe. Därefter gick färden till Marmorbruksmuséet i Kolmården där Åke Wintenby, ordförande i Krokeks hembygdsförening, tog emot oss och gav oss en mycket intressant och uppskattad guidning.

    Marmorbruket ligger vackert beläget vid Bråvikens strand och muséet visar i gamla verkstan hur man bearbetade marmorn och där finns också en utställning med marmorprodukter.

    Kolmårdsmarmor är vida känt över världen och man har brutit marmor här sedan 1600-talet. Kolmårdsmarmor pryder bland annat Stockholms Slott, Operan i Paris, Rockefeller Center i New York och FN-byggnader i Genéve. Man bryter fortfarande marmor men i mycket liten skala. Som mest hade bruket 150 anställda och 33 registrerade brott.

    Därefter gick färden över Bråviken till Mauritzbergs slott där vi åt en god lunch i den vackra Jägarsalen i norra flygeln. Efter lunchen blev det en guidad och informativ visning av de olika salongerna i det 400-åriga slottet och vi fick också veta mycket om dess spännande historia. Slottet ligger mycket vackert vid Bråvikens strand och här samlades dåtidens litterära personer som Fröding, Strindberg och också stamgästen Verner von Heidenstam. År 1990 köptes slottet av finska Style Invest Oy som ägs av Liisa Lipsanen. Hon har inrett slottet som ett aristokrathem och bevarat den ursprungliga historiska miljön och räddat ett gammalt svenskt kulturhem och gjort det till en levande träffpunkt, ett konferenshotell och ett kulturcentrum i Vikbolandet.

  • Årsmöte 2022

    Den 9 april hölls som tidigare år, innan pandemin, årsmötet i samlingslokalen på Folkungavägen 3 A. Årsmötesförhandlingara gick snabbt eftersom vi inte haft så många aktiviteter under det gångna året.

    Vi avslutade med att njuta av kaffe och de hembakade semlorna, och att få träffas och prata.

  • Årsmöte i Smålands Gille

    Lördag den 9 april 2022 kl.15.00

    Plats: Folkungavägen 3 A – lokalen är på källarplan i fastigheten intill Hotell Kompaniet. (Parkering finns mitt emot hotellet!)

    Vi serverar kaffe med semla för 40 kr/pers.

    Välkomna!                        
    Styrelsen Smålands Gille

  • Adventskaffe

    Söndagen den 5 december 2021 bjöd Smålands Gille i Nyköping in till sedvanligt adventskaffe. Ett 20-tal medlemmar vågade sig ut i den bistra vinterkylan och samlades till dukade kaffebord med hembakat bröd!

  • Höstutflykt 2021

    Torsdagen den 14 oktober anordnades en höstutflykt med buss i östra Sörmland för gillets medlemmar. Ett 20-tal personer deltog i resan.

    Första anhalten var Sättersta kyrka där Barbro Nord berättade om textilprojektet som började i mars 2016. Många liturgiska textilier fattades i Sättersta kyrka och en grupp på tre kvinnor, bl.a Barbro, engagerade sig i projektet. De broderade och anskaffade material och när de trodde de var klara visade det sig att kompletteringar behövdes till församlingens övriga kyrkor.  Ytterligare tyger, garner och band fick införskaffas och materialet skulle efterlikna de övriga textilierna i respektive kyrka i färg och mönster. De liturgiska färgerna är vitt, rött, grönt och blå/lila.  Det bör finnas sex olika textilier i samma färg och tyg. Dessa textilier är antependium, kalkkläde, börsa, predikstolskläde, stola och mässhake. Projektet i denna form pågick till oktober 2019, då en särskild invigningsgudstjänst skedde i Sättersta kyrka med prosten närvarande.  Projektet är fortfarande inte riktigt avslutat, utan pågår med övriga textilier såsom altardukar, corporale, torkdukar mm. Textilierna är nu uppmärkta med kyrkans namn och årtal och dokumenterade i ett speciellt inventarieregister som ska finnas för varje kyrka. Projektet omfattade ca 2.000-2.500 timmar av ideellt arbete och ca 60-70 olika textilier broderades. Barbros information i Sättersta kyrka var mycket intressant och lärorik och vi fick naturligtvis också se de vackra textilierna.

    Barbro Nord berättar om textilprojektet i Sättersta kyrka
    Antependium i Sättersta kyrka

    Färden fortsatte mot Skanssundet och Eldtomta café där vi åt en riktigt god lunch i en mycket trevlig miljö. Ett utflyktsmål att rekommendera.

    Interiör Eldtomta café
    Lunch i Eldtomta café

    Så var det dags för Nynäshamn där vi besökte Nostalgimuséet, tillika Mopedum. En spännande plats där nog alla i gruppen kunde känna igen många av föremålen. Det var en tidsresa från lanthandeln 1952 via högertrafikomläggningen till proggaren och velourpappan. Som en röd tråd genom muséet kan man också följa mopedens utveckling från 1952 fram till 1979. Ägaren berättade bl.a. att de första mopederna kom 1952 då man lämnade cykel med påhängd motor bakom sig. Mopederan höll i sig fram till 1979 då den dalade kraftigt och det kan tänkas bero på att det blev hjälmtvång och då tyckte inte ynglingarna att det var lika häftigt med moped längre. Tack och lov har det läget förändrats och idag kan vi se både killar och tjejer åka till skolan på sina mopeder med riktigt tuffa hjälmar. Nostalgimuséet är värt flera besök för där finns mycket att minnas och tänka tillbaka på. Kommentarer som”titta här, kommer du ihåg den här, en sån har jag haft, en sån använder jag fortfarande” hördes lite här och var.

    Nostalgimuséet – kök 1952
    Nostalgimuséet – kök 1979 med velourpappa vid spisen

    Efter besöket på nostalgimuséet gick färden vidare till Ösmo Plantshop där det blev kaffe med god äppelkaka. Ösmo Plantshop har mycket fint att erbjuda när det gäller växter och dekorationer både för inom- och utomhusbruk.

    Interiör från Ösmo Plantshop

    Den bekväma bussresan avslutades i Nyköping med en samling nöjda resenärer.