Höstutflykt 2021

Torsdagen den 14 oktober anordnades en höstutflykt med buss i östra Sörmland för gillets medlemmar. Ett 20-tal personer deltog i resan.

Första anhalten var Sättersta kyrka där Barbro Nord berättade om textilprojektet som började i mars 2016. Många liturgiska textilier fattades i Sättersta kyrka och en grupp på tre kvinnor, bl.a Barbro, engagerade sig i projektet. De broderade och anskaffade material och när de trodde de var klara visade det sig att kompletteringar behövdes till församlingens övriga kyrkor.  Ytterligare tyger, garner och band fick införskaffas och materialet skulle efterlikna de övriga textilierna i respektive kyrka i färg och mönster. De liturgiska färgerna är vitt, rött, grönt och blå/lila.  Det bör finnas sex olika textilier i samma färg och tyg. Dessa textilier är antependium, kalkkläde, börsa, predikstolskläde, stola och mässhake. Projektet i denna form pågick till oktober 2019, då en särskild invigningsgudstjänst skedde i Sättersta kyrka med prosten närvarande.  Projektet är fortfarande inte riktigt avslutat, utan pågår med övriga textilier såsom altardukar, corporale, torkdukar mm. Textilierna är nu uppmärkta med kyrkans namn och årtal och dokumenterade i ett speciellt inventarieregister som ska finnas för varje kyrka. Projektet omfattade ca 2.000-2.500 timmar av ideellt arbete och ca 60-70 olika textilier broderades. Barbros information i Sättersta kyrka var mycket intressant och lärorik och vi fick naturligtvis också se de vackra textilierna.

Barbro Nord berättar om textilprojektet i Sättersta kyrka
Antependium i Sättersta kyrka

Färden fortsatte mot Skanssundet och Eldtomta café där vi åt en riktigt god lunch i en mycket trevlig miljö. Ett utflyktsmål att rekommendera.

Interiör Eldtomta café
Lunch i Eldtomta café

Så var det dags för Nynäshamn där vi besökte Nostalgimuséet, tillika Mopedum. En spännande plats där nog alla i gruppen kunde känna igen många av föremålen. Det var en tidsresa från lanthandeln 1952 via högertrafikomläggningen till proggaren och velourpappan. Som en röd tråd genom muséet kan man också följa mopedens utveckling från 1952 fram till 1979. Ägaren berättade bl.a. att de första mopederna kom 1952 då man lämnade cykel med påhängd motor bakom sig. Mopederan höll i sig fram till 1979 då den dalade kraftigt och det kan tänkas bero på att det blev hjälmtvång och då tyckte inte ynglingarna att det var lika häftigt med moped längre. Tack och lov har det läget förändrats och idag kan vi se både killar och tjejer åka till skolan på sina mopeder med riktigt tuffa hjälmar. Nostalgimuséet är värt flera besök för där finns mycket att minnas och tänka tillbaka på. Kommentarer som”titta här, kommer du ihåg den här, en sån har jag haft, en sån använder jag fortfarande” hördes lite här och var.

Nostalgimuséet – kök 1952
Nostalgimuséet – kök 1979 med velourpappa vid spisen

Efter besöket på nostalgimuséet gick färden vidare till Ösmo Plantshop där det blev kaffe med god äppelkaka. Ösmo Plantshop har mycket fint att erbjuda när det gäller växter och dekorationer både för inom- och utomhusbruk.

Interiör från Ösmo Plantshop

Den bekväma bussresan avslutades i Nyköping med en samling nöjda resenärer.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *