Höstutflykt 2016

Höstutflykt onsdagen den 7 september 2016 till Vadstena slott, Klosterkyrkan och Klostermuseet         

Den 7 september gjorde Smålands Gille en utflykt till Vadstena. 22 personer fick där en givande dag tillsammans med den kunnige guiden Bengt Wigbrant, som på ett utmärkt sätt guidade oss runt på Vadstena slott, Klostermuseet och i Klosterkyrkan.

Förutom den Heliga Birgitta var Gustav Vasa den som mest gjort avtryck i Vadstena. Klostret från 1300-talet var ett kombinerat munk- och nunnekloster som styrdes av en abbedissa, som såg till att de order som den Heliga Birgitta utfärdade från Rom, genomfördes. Gustav Vasa grundade slottet, som från början var en fästning till skydd mot danskar och smålänningar. Han var också den som på 1500-talet skövlade klostren i Sverige på dess rikedomar och hans son Karl IX stängde Vadstena kloster 1597.

Mellan guidningarna var det tid för en gemensam lunch som intogs på restaurang Köket.

Bengt Wigbrant passade också på att berätta lite kuriosa kring både byggnader och historiska personer under promenaden mellan de olika sevärdheterna.

En mycket lyckad utflykt tyckte alla!

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *