Kulturträff om Pelle Näver

Söndagen den 29 oktober bjöd Göran Forsmark, Lennart Andersson och Rune Hertz på en kulturträff under rubriken Välkommen till Pelle Nävers värld – ett program om poeten och naturfilosofen Josef Högstedt.

Pelle Näver bodde under större delen av sitt liv i Stenberga strax utanför Vetlanda på torpet Alphyddan, eller som det kom att kallas Näverlunda. Han hade från början avsikt att följa faderns fotspår och bli militär och tog i tjugoårsåldern värvning. Han tvingades dock snart att lämna det militära på grund av sjukdom. Under sin sjukdomstid fick han mycket tid över till att skriva och snart var han poet på heltid. Han flyttade tillbaka till faderns torp och 1945 flyttade han dit sin diktarstuga Vättehult, belägen några hundra meter från Alphyddan.

Sin första dikt publicerade han i Östgöta Correspondenten 1920, och 1923 utkom hans första diktsamling. Pelle Näver hade varit huvudpersonen i en tidningsnovell han tidigare skrivit och då han 1934 blev erbjuden att medverka i tidningen med en dikt i veckan valde han det namnet som sin signatur och under det namnet fick han sitt stora genombrott. Hans dikter publicerades i dagstidningar och fick stor spridning i landet.

Pelle Näver skrev ett stort antal dikter och gav ut 21 diktböcker. Göran Forsmark framförde ett axplock bl.a. Hushållerskans klagan, Gubbaknarr, Löpsedeln, Bensinhysteri m.fl. En del av dikterna är tonsatta av Björn Pettersson och flera av dem som Hjärtats vilda rosor, Min kära och Romans framfördes till dragspels- och gitarrackompanjemang av Göran, Lennart och Rune .

Pelle Näver föddes 1897 och dog 1986 vid 89 års ålder.

Drygt ett 20-tal medlemmar från Smålands Gille lyssnade på diktläsning, sång och musik samt njöt av kaffe med gott hembakat bröd som festkommittén hade ordnat.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *