Vårvinterfest

Nils Dacke

Lördagen den 2 mars samlades ett 50-tal smålänningar på NK-villan, för den årliga vårvinterfesten. Förtäringen var ”Villans buffé”, ostkaka och kaffe som smakade mycket bra.

Höjdpunkten var dock föreläsarna, historikern Alexander Steinvall och museumutställaren Mark Rodhe, som berättade om Nils Dacke och Dackeupproret. Dacke samlade smålänningarna till strid för att Gustav Vasa krävde skatter, som bara blev fler och fler, samtidigt som familjerna svalt ihjäl då de inte hade mat för dagen. Dacke och hans män klarade av flera slag mot danskarna, tyskarna och Gustav Vasa, innan han slutligen blev skjuten i båda benen. Hur hade Sverige/Småland sett ut idag om Nils Dacke hade segrat?

Kvällen avslutades i vanlig ordning med lotteri där vinnarna kunde välja sina vinster från ett imponerande vinstbord.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *