Smålands Gille 90 år

Lördagen den 29 februari firade Smålands Gille i Nyköping 90-årsjubileum på vackra Nyköpingshus. Röda mattan var utrullad för de 50-tal medlemmar som deltog, varav några från gillet i Norrköping. Ordförande Göran Kennmark hälsade välkommen med trumpetfanfar och under mingel i Drottningkällaren läste Anders Blomqvist valda delar ur det första protokollet från 1930 då några herrar träffades på hotell Standard för att bilda gillet. De tänkte sig en sammanslutning av bara män ”av ungefär samma kynne, vilka under kordial och gemytlig stämning någon gång per år kunde komma samman och prata småländska”. Först 1958 gjorde man en stadgeändring där även kvinnor ”som äger ett oförvitligt rykte också kunde vara med i gillet”.
Under kvällen intogs en god buffé i Gästabudssalen och som traditionen bjuder, småländsk ostkaka som dessert. Efter middagen gestaltade Per Karlsten, Hertig Karl i en mycket målande berättelse om Nyköpingshus och hur Karl IX erövrade makten och styrde Sverige. Ett mycket uppskattat och intressant framförande.
Ordföranden för Smålands Gille i Norrköping, Ove Axelsson, överlämnade under kvällen två bordsstandar med den småländska flaggan vilket var mycket uppskattat.
Kvällen avslutades med lotteri och ett rikligt vinstbord, där de flesta av vinsterna var skänkta av deltagarna. Bildspel och småländsk musik rullade under kvällen. En mycket lyckad kväll!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *