Höstutflykt 2022

Smålands Gilles höstutflykt den 7 oktober 2022 gick till Marmorbruksmuséet i Kolmården för vidare färd till Mauritzbergs slott på Vikbolandet. 25 medlemmar följde med på resan i bokad buss. Första stoppet var vid Stavsjö Värdshus för förmiddagskaffe. Därefter gick färden till Marmorbruksmuséet i Kolmården där Åke Wintenby, ordförande i Krokeks hembygdsförening, tog emot oss och gav oss en mycket intressant och uppskattad guidning.

Marmorbruket ligger vackert beläget vid Bråvikens strand och muséet visar i gamla verkstan hur man bearbetade marmorn och där finns också en utställning med marmorprodukter.

Kolmårdsmarmor är vida känt över världen och man har brutit marmor här sedan 1600-talet. Kolmårdsmarmor pryder bland annat Stockholms Slott, Operan i Paris, Rockefeller Center i New York och FN-byggnader i Genéve. Man bryter fortfarande marmor men i mycket liten skala. Som mest hade bruket 150 anställda och 33 registrerade brott.

Därefter gick färden över Bråviken till Mauritzbergs slott där vi åt en god lunch i den vackra Jägarsalen i norra flygeln. Efter lunchen blev det en guidad och informativ visning av de olika salongerna i det 400-åriga slottet och vi fick också veta mycket om dess spännande historia. Slottet ligger mycket vackert vid Bråvikens strand och här samlades dåtidens litterära personer som Fröding, Strindberg och också stamgästen Verner von Heidenstam. År 1990 köptes slottet av finska Style Invest Oy som ägs av Liisa Lipsanen. Hon har inrett slottet som ett aristokrathem och bevarat den ursprungliga historiska miljön och räddat ett gammalt svenskt kulturhem och gjort det till en levande träffpunkt, ett konferenshotell och ett kulturcentrum i Vikbolandet.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *